Omavalvontasuunnitelma Terapiataipale tmi

1. Palveluntuottajaa, palveluyksikköä ja toimintaa koskevat tiedot

1.1 Palveluntuottajan perustiedot

Toiminimen nimi: Terapiataipale

Y-tunnus: 3404558-1

Yhteystiedot: terapiataipale@gmail.com, puh. +358402517754

1.2 Palveluyksikön perustiedot

Palveluyksikön nimi: Terapiataipale

Palvelupiste: Munckinkatu 65

Osoite: Munckinkatu 65, 1.krs, 05800 Hyvinkää

Palveluyksikön vastuuhenkilö: Mirka Taipale

Toimintaympäristö: Työhuone sijaitsee palvelukompleksissa, jossa toimii useita palveluntuottajia. Munckinkatu 65 toimitiloja vuokraa Kallioinen Yhtiöt Oy. Terapiataipale jakaa työhuoneen perhe- ja paripsykoterapeutti Petri Heikkilän kanssa (Terveyspalvelut Petri Heikkilä tmi, Y-1354661-9). Petri on tilan päävuokralainen. Tarjoamme palveluita eri aikoina.

1.3 Palvelut, toiminta-ajatus ja toimintaperiaatteet

Yritykseni tuottaa terveyspalveluita, sairaanhoitajan keskusteluvastaanottoja kaiken ikäisille asiakkaille. Palvelut sisältävät keskustelutukea, ohjausta ja neuvontaa mielenterveyden ja elämäntilanteiden tukemiseksi. Työskentely on asiakaslähtöistä ja tavoitteellista. Lasten ja nuorten kohdalla huomioidaan vanhempien osallisuus. Työmenetelmät vaihtelevat asiakkaan yksilöllisten tarpeiden mukaisesti keskustelun, terapeuttisten harjoitusten, leikin ja taiteen käytön välillä. Hoitosuhteen pituus määräytyy asiakkaan tarpeiden mukaisesti. Työn tavoitteena on asiakkaan hyvinvoinnin lisääminen. Tarjoan MinduuPro-palvelun kautta myös etävastaanottoihin mahdollisuuden.

Palvelut tuotetaan Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella. Asiakkaat ovat itsemaksavia. Asiakkuudet alkavat tutustumiskäynneillä, joiden aikana määritellään yhdessä asiakkaan kanssa työskentelyn tavoitteet, -kesto, työskentelytapa, palvelun hinta ja käyntifrekvenssi. Terapiasopimukseen kirjataan työskentelystä sovitut asiat, sekä laskutukseen, aikojen perumiseen ym. käytäntöön liittyvät asiat. Sopimusta päivitetään työskentelyn edetessä tarvittaessa. Asiakkaiden määrä määräytyy kysynnän mukaan.

Palvelun kohderyhmiä: Lapset, nuoret, aikuiset, ikäihmiset. Vastaanotot toteutuvat pääsääntöisesti yksilökäynteinä, mutta asiakkaan tilanteen mukaan myös pari- ja perhetapaamiset ovat mahdollisia.

1.4 Päiväys

Omavalvontasuunnitelma Terapiataipale versio 1, laadittu 25.1.2025.

2. Omavalvontasuunnitelman laatiminen ja julkaiseminen sekä vastuunjako

Omavalvontasuunnitelman laatimisesta, toteutumisen seurannasta, päivittämisestä ja julkaisusta vastaa Mirka Taipale. Omavalvontasuunnitelman tarkastaa ja hyväksyy sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto. Omavalvontasuunnitelman aikaisemmat versiot säilytetään asianmukaisesti.

Mirka Taipale on yrityksen ainoa työntekijä ja hänen vastuullaan on pitää omavalvontasuunnitelma ajan tasalla julkaista siihen tehtävät päivitykset viiveettä.

3. Palveluyksikön omavalvonnan toteuttaminen ja menettelytavat

3.1 Palvelujen saatavuuden varmistaminen

Terapiataipale tarjoaa asiakkaille selkeät ja helposti löydettävät tiedot palveluistaan verkkosivuilla ja Minduu-hakuprofiilissa. Ajanvaraus on mahdollista puhelimitse, sähköpostitse tai Minduun sähköisen ajanvarausjärjestelmän kautta. Kiireellisissä mielenterveystapauksissa asiakas ohjataan heti oikealle palveluntarjoajalle, kuten päivystykseen. 

Palvelutilat ovat esteettömiä, ja erityisryhmille, kuten liikuntarajoitteisille asiakkaille, tarjotaan tarvittavat mukautukset. Mahdollisuus etävastaanottoon mahdollistaa palvelun saavutettavuuden myös kauempana asuville asiakkaille.

Terapiataipale ei käytä tällä hetkellä alihankkijoita.

3.2. Palvelujen jatkuvuuden varmistaminen

3.2.1 Monialainen yhteistyö ja palvelun koordinointi

Terapiataipaleella on sähköinen Kanta kirjaus, joka mahdollistaa tietoturvallisen tiedonvaihdon. Asiakassuunnitelmat ja hoitolinjaukset dokumentoidaan ja jaetaan tarvittaessa asiakkaan luvalla relevanttien yksiköiden kanssa.

Terapiataipale tekee tarvittaessa tiivistä yhteistyötä muiden sosiaali- ja terveydenhuollon toimijoiden, kuten kuntien, hyvinvointialueiden, yksityisten palveluntarjoajien ja kolmannen sektorin toimijoiden kanssa asiakkaan hyvinvoinnin tueksi. Yhteistyötä tehdään esimerkiksi perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon, koulutuspalveluiden, työterveyshuollon ja lastensuojelun kanssa. Varsinkin alaikäisten asiakkaiden kohdalla korostuu myös yhteistyö asiakkaan perheen kanssa. Asiakkaan suostumus ja tietosuoja varmistetaan aina ennen tietojen vaihtamista muiden yksiköiden kanssa. Suullista palautetta yhteistyöstä kerätään asiakkailta ja yhteistyökumppaneilta, ja sen pohjalta kehitetään jatkuvasti toimintakäytäntöjä.

3.2.2 Valmius- ja jatkuvuudenhallinta

Palveluiden valmius- ja jatkuvuudenhallinnasta, sekä valmius- ja jatkuvuussuunnitelmasta vastaa Mirka Taipale, sairaanhoitaja, terapiataipale@gmail.com, puh. +358402517754.

Palveluyksiköllä on jatkuvuussuunnitelma, joka sisältää toimenpiteet esimerkiksi työntekijän sairastumisen, tilojen käytön estymisen tai teknisten ongelmien varalta. Mahdollisista palvelumuutoksista tiedotetaan asiakkaille viipymättä. Asiakkaalle tarjotaan vaihtoehtoja ja selkeitä ohjeita tilanteissa, joissa palvelu poikkeaa sovitusta. Tarvittaessa palvelut voidaan järjestää etänä, esimerkiksi videovastaanottojen tai puhelinkonsultaatioiden muodossa. Säännölliset riskikartoitukset tunnistavat mahdolliset häiriötilanteet ja niiden vaikutukset palvelun jatkuvuuteen.

3.3 Palvelujen turvallisuuden ja laadun varmistaminen

3.3.1 Palveluiden laadulliset edellytykset

Palvelut ovat asiakaslähtöisiä, tasa-arvoisia, laadukkaita ja eettisiä. Palvelut noudattavat voimassa olevaa lainsäädäntöä. Asiakkaiden yksilölliset tarpeet huomioidaan palveluiden suunnittelussa ja toteutuksessa. Työskentelyn tavoitteet ja eteneminen dokumentoidaan huolellisesti asiakaskohtaisissa suunnitelmissa. Terapiataipale suorittaa säännölliset suulliset asiakaspalautekyselyt palveluiden vaikuttavuuden ja asiakastyytyväisyyden arvioimiseksi.

3.3.2 Toimitilat ja välineet

Terapiataipaleen toimitilat sijaitsevat esteettömissä, nykyaikaisissa ja turvallisissa tiloissa, jotka on suunniteltu asiakaslähtöisesti. Tilat on varustettu asiakastapaamisiin sopivilla kalusteilla. Tiloissa on tarvittava äänieristys, joka takaa yksityisyyden ja häiriöttömän työskentelyn. Välineiden turvallisuus ja tarkoituksenmukaisuus tarkistetaan säännöllisesti. Valaistus on säädettävissä asiakkaiden tarpeiden mukaan ja noudattaa ergonomiaan liittyviä ohjeistuksia.

Tilojen huollosta vastaa vuokranantaja, joka noudattaa yhdessä sovittuja huolto- ja ylläpitosuunnitelmia. Mahdolliset puutteet ja ongelmat ilmoitetaan välittömästi kiinteistön ylläpidosta vastaavalle taholle.

3.3.3 Asiakas- ja potilastietojen käsittely ja tietosuoja

Asiakirjoja käsittelevillä terveydenhuollon ammattihenkilöillä on Lain terveydenhuollon ammattihenkilöstöstä (559/1994/16&17) mukainen salassapitovelvollisuus. Työnohjausmuistiinpanot säilytetään koodisuojatulla ulkoisella kovalevyllä, joka on lukitussa kaapissa. Tietosuojaseloste on laadittu ja saatavilla tarvittaessa.

3.3.4 Tietojärjestelmät ja teknologian käyttö

Asiakastiedot kirjataan ja säilytetään tietoturvallisesti MinduuPro-palvelussa, joka on integroitu Kanta-järjestelmään. Potilasmerkinnät säilytetään potilastiedon arkistossa (Kanta), jonka ylläpidosta vastaa Kela. Kantaan kirjautuminen vaatii vahvan tunnistautumisen. Tietojen siirtämiseen Kantaan käytetään Atostek Oy:n ERA-järjestelmää, jonka tietoturvakäytäntö on Kanta-palveluiden edellyttämällä tasolla.

Asiakas- ja laskutusrekisterin sähköisiä tietoja säilytetään AtCare Oy:n MinduuPro järjestelmässä, joka on suojattu salasanoin ja muiden teknisten keinojen avulla. MinduuPro järjestelmässä ei säilytetä potilasmerkintöjä vaan ainoastaan yleisiä asiakas- ja laskutustietoja.

3.3.5 Infektioiden torjunta ja yleiset hygieniakäytännöt

Asiakkaiden käyttämät pinnat, kuten tuolit, pöydät ja ovenkahvat, puhdistetaan ja desinfioidaan säännöllisesti. Kaikki käytössä olevat välineet puhdistetaan ja desinfioidaan valmistajan ohjeiden mukaisesti jokaisen käytön jälkeen. Henkilöstöä (Mirka Taipale) ja asiakkaita ohjeistetaan yleisiin hygieniakäytäntöihin, kuten käsien pesuun ja oikeaoppiseen aivastamiseen. Sairastapauksissa vastaanotto siirretään tautien leviämisen estämiseksi. Jos asiakkaalla ilmenee tartuntataudin oireita, hänelle tarjotaan mahdollisuus siirtää aika tai käyttää etäpalvelua, jos se on mahdollista. Asiakkaille tarjotaan selkeitä ohjeita hygieniasta esimerkiksi julisteiden ja infokylttien muodossa oikeaoppisesta käsinpesusta wc-tiloissa.

3.3.6 Lääkehoitosuunnitelma

Terapiataipale ei toteuta lääkehoitoa. Lääkehoitosuunnitelman laatimisesta ja päivittämisestä vastaa Mirka Taipale, sairaanhoitaja, terapiataipale@gmail.com, puh. +358402517754.

3.3.7 Lääkinnälliset laitteet

Terapiataipale ei omista- tai käytä lääkinnällisiä laitteita.

3.4 Asiakas- ja potilastyöhön osallistuvan henkilöstön riittävyyden ja osaamisen varmistaminen

Palvelunlaadun varmistamiseksi kerään suullista palautetta asiakkailtani, käyn säännöllisesti työnohjauksessa ja lisäkoulutan itseäni. Jotta palvelunlaatu säilyy, kieltäydyn työskentelemästä asiakkaiden kanssa, joiden problematiikka ei vastaa omaa osaamistani, tai tarvitsee erilaista hoitosuhdetta, kun minulla on mahdollisuus tarjota. Näissä tilanteissa pyrin ohjaamaan asiakkaan eteenpäin oikeanlaisen tuen piiriin. Pohjakoulutukseltani olen sairaanhoitaja, seksuaaliterapeutti, lapsi- ja perhetyöntekijä, sekä psykoterapeuttikoulutettava. Koulutukseni ja työkokemukseni tukee Terapiataipaleella tarjottavia palveluita. Viranomaiset ovat tarkastaneet jakamieni tietojeni paikkansapitävyyden, mm. koulutukseni suhteen.  

3.5 Yhdenvertaisuuden, osallisuuden ja asiakkaan/potilaan aseman ja oikeuksien varmistaminen

Terapiataipaleen toimitilat ovat suunniteltu esteettömiksi, ja niissä on huomioitu erityisryhmien tarpeet. Tiloissa on esteetön sisäänkäynti ja inva-wc. Kaikkia asiakkaita kohdellaan yhdenvertaisesti riippumatta iästä, sukupuolesta, etnisyydestä, uskonnosta, vammaisuudesta tai muista henkilökohtaisista ominaisuuksista. Palvelujen tarjoaminen perustuu aina asiakkaan kanssa yhdessä laadittuun ja hyväksyttyyn asiakas-, palvelu- tai hoitosuunnitelmaan. Asiakkailla on oikeus saada selkeästi ymmärrettävää tietoa palveluistaan. Tämä kattaa palveluihin liittyvän suunnittelun, päätöksenteon ja toteutuksen, johon asiakasta osallistetaan. Asiakkaan itsemääräämisoikeutta kunnioitetaan kaikissa tilanteissa.

Muistutukset ja kantelut käsitellään aina kirjallisesti ohjeistuksen mukaisesti ja niiden perusteella tehdään tarvittavat toimenpiteet palvelun laadun parantamiseksi. Potilasvahinkoilmoitukset käsitellään lainsäädännön mukaisesti ja niistä tehdään tarvittavat selvitykset.

4. Havaittujen puutteiden ja epäkohtien käsittely sekä toiminnan kehittäminen

4.1 Toiminnassa ilmenevien epäkohtien ja puutteiden käsittely

Mikäli palveluntarjoajan omassa toiminnassa ilmenee puutteita tai epäkohtia, ne ilmoitetaan viipymättä ja tarvittaessa valvontaviranomaiselle (valvontalain 29 § mukaisesti). Ilmoitukset tehdään kirjallisesti ja perusteluineen. Kaikilla palvelua saaneilla asiakkailla ja heidän läheisillään on mahdollisuus tehdä vaara- ja haittatapahtumailmoitus. Havaittujen tapahtumien käsittelyyn kuuluu niiden syiden ja taustatekijöiden analysointi, korjaavien toimenpiteiden suunnittelu ja toimeenpano sekä tilanteesta oppiminen tulevaisuutta varten.

4.2 Vakavien vaaratapahtumien tutkinta

Jos vakava vaaratapahtuma tunnistetaan, tilanne dokumentoidaan tarkasti ja siitä ilmoitetaan valvontaviranomaiselle tarvittaessa. Tutkintaprosessissa saatuja havaintoja hyödynnetään uusien toimintamallien ja käytäntöjen kehittämiseen.

4.3 Palautetiedon huomioiminen kehittämisessä

Asiakkailta, yhteistyökumppaneilta ja valvontaviranomaisilta saatu palaute analysoidaan ja otetaan huomioon toiminnan kehittämisessä. Suullista palautetta kerätään jatkuvasti ja säännöllisesti.

4.4 Kehittämistoimenpiteiden määrittely ja toimeenpano

Kehittämistoimenpiteet määritellään siten, että ne parantavat toimintaprosessien laatua ja turvallisuutta. Kehittämistoimenpiteet kirjataan omavalvontasuunnitelmaan ja niiden toteutumista seurataan säännöllisesti

5. Omavalvonnan seuranta ja raportointi

5.1 Laadun- ja riskienhallinnan seuranta ja raportointi

Palvelun laatua ja turvallisuutta seurataan aktiivisesti yksikön arjessa mm. asiakaspalautteiden ja itsehavainnoinnin avulla.

5.2 Kehittämistoimenpiteiden etenemisen seuranta ja raportointi

Omavalvontasuunnitelman toteutumista seurataan jatkuvasti ja sitä päivitetään aktiivisesti ajankohtaiseksi. Omavalvontasuunnitelma julkaistaan palveluntuottajan verkkosivuilla (www.terapiataipale.fi) ja toimitetaan tarvittaessa valvontaviranomaisille.